Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Δεν πάει άλλο, όμως πάει αλλιώς

Η κατάσταση της σημερινής Ελλάδας είναι η χειρότερη μεταπολιτευτικά. Καθώς βρισκόμαστε υπό τριπλή κηδεμονία - ομηρία από τους αδίστακτους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρούμε σαρωτικές, προωθούμενες από το περιβόητο «Μνημόνιο», αλλαγές που καταλύουν πάλαι ποτέ ακλόνητα κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα: α) δόλια άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης ή της συρρίκνωσης δημόσιων οργανισμών (ΟΣΕ), γεγονός που συνιστά συνταγματική εκτροπή, β) εξοργιστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που οδηγούν κομμάτια του πληθυσμού σε συνθήκες εξαθλίωσης, γ) μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα για περιορισμό των εξόδων των εταιρειών («downsizing»), δ) αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ε) περιστολή των δαπανών σε παιδεία και υγεία, στ) κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.ά. Παράλληλα, οι υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς παραμένουν αμετάβλητες, ενώ, όπως κατήγγειλε στην Ευρωβουλή ο Γάλλος Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ η χώρα μας συνήψε συμφωνίες για αγορά όπλων με τη Γερμανία το καλοκαίρι οι οποίες κουκουλώθηκαν από τον ελληνόφωνο Τύπο… Τέλος, μπορεί να έκλεισε η στρόφιγγα των «παροχών» του δημοσίου αλλά το χρήμα προς τις τράπεζες εξακολουθεί να ρέει άφθονο• γι’ αυτό φρόντισαν οι κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. οι οποίες ενίσχυσαν τις τράπεζες με περισσότερα από 60δις € την τελευταία διετία.

Οι αντιφάσεις αυτές ξεσκεπάζουν το σκεπτικό των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.: λειτουργούν ως σφουγγοκωλάριοι του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, εκποιούν τη δημόσια περιουσία, και μετατρέπουν τη χώρα μας σε προτεκτοράτο των διεθνών χρηματαγορών.

Και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την γκιλοτίνα, βλέπουμε μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να κοιτάζει αμέριμνη και εφησυχασμένη. Είτε επειδή μάχεται για το μεροκάματο και δεν έχει χρόνο και δύναμη να αναστοχαστεί την κατάστασή της και να αγωνιστεί είτε επειδή είναι απογοητευμένη από το γενικότερο κλίμα και έχει καταθέσει τα όπλα είτε επειδή είναι αποχαυνωμένη από τη μεθοδευμένη νιρβάνα στην οποία θέλουν να τη βυθίσουν τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, πάντως, δεν ανταποκρίνεται στα σημεία των καιρών για συνεχή αγώνα και ανατροπή της κατάστασης. Η μεγαλειώδης, παλλαϊκή διαδήλωση της 5ης Μάη στο Σύνταγμα, έδωσε ενθαρρυντικό πρώτο δείγμα το οποίο, όμως, καταπνίγηκε αρχικά από τον βίαιο χαμό των τριών συνανθρώπων μας στην Marfin και αργότερα από τη θερινή ραστώνη. Όμως, τέτοια περίοδος δεν ενδείκνυται για επανάπαυση. Στη χειρότερη φάση της μεταπολεμικής μας ιστορίας, πρέπει όλοι μαζί να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα.

Τη στιγμή λοιπόν που υποθηκεύεται το μέλλον των νέων από ένα τσούρμο άβουλους λακέδες του κεφαλαίου αλλά και το βιοτικό επίπεδο των σημερινών πέφτει με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, έχουμε κάθε δικαίωμα να εξεγερθούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: μια αληθινή ζωή, χωρίς αλλοτρίωση, άγχος, ανασφάλεια και στερήσεις. Η ανοχή στην κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι συνενοχή στις εγκληματικές διατάξεις του Μνημονίου που υπερβαίνουν το Σύνταγμα και την εγχώρια νομοθεσία. Δεν έχουμε διάθεση να συμβιβαστούμε άρα ούτε και να υποταχθούμε. Παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και καλούμε όλους εσάς να σταθείτε στο πλάι μας, στις μελλοντικές διαμαρτυρίες και πορείες. Γιατί μπορεί τώρα να μην έχουν ακόμη εμφανιστεί οι ουλές και οι τερατογενέσεις του «Μνημονίου» οι νεότεροι, είναι αυτοί που θα «απολαύσουν» αργότερα την καμένη γη που τους κληροδοτούμε. Γι’ αυτό, έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε μαζί, να παρακάμψουμε τυχόν ενδοιασμούς ώστε να οικοδομήσουμε εξ υπαρχής μία νέα κοινωνία. Ως εκ τούτου σας καλούμε να ενωθείτε μαζί μας για να προωθήσουμε τούτο το σκοπό.

Αλλά ποιοι είμαστε εμείς; Είμαστε μια νεοφανής τοπική ομάδα αποτελούμενη από νέους, με «παραβατική συμπεριφορά». Παιδιά του Δεκέμβρη του 08’ όταν και βγήκαμε στους δρόμους με πλήρη συνείδηση διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Αλέξη και την αστυνομική βαρβαρότητα, αποφασίσαμε μετά τις εργατικές κινητοποιήσεις του Μάη να συλλογικοποιήσουμε τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας και να συστήσουμε μια τοπική ομάδα - παρέμβαση με σκοπό την αφύπνιση των συμπολιτών μας. Μέσα από δράσεις αντιπληροφόρησης και αντίστασης, συνιστούμε αρχικά μια συζητητική πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών που δεν αρκείται μονάχα στη θεωρία αλλά προχωρεί και σε πράξεις. Με δεδομένη την διαμετρική αντίθεσή μας στο υπάρχον πολιτικο-οικονομικό σύστημα και στους φορείς του, σκοπεύουμε να δραστηριοποιηθούμε στην τοπική κοινότητα για την διάνοιξη εναλλακτικών δρόμων από τους πεπατημένους της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εν προκειμένω, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου θα καλέσουμε σύντομα όσους ενδιαφέρονται σε συγκέντρωση για συζήτηση και ανάληψη δράσης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Parevril.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου